אנרגיה ירוקה – מהי ואיך היא שומרת על הסביבה?

בעידן של משבר אקלימי, מודעות גוברת לנזקי הזיהום הסביבתי והצורך הדוחק להפחית את הפליטות של גזי חממה, הביקוש לאנרגיה ירוקה עולה באופן חסר תקדים. אנרגיה ירוקה, או אנרגיה ממקורות מתחדשים, מתייחסת לייצור חשמל וחום באמצעים שאינם פולטים מזהמים וגזי חממה ואינם מזיקים לסביבה.  

ישנם מספר דרכים מרכזיות שבהן אנרגיה ירוקה תורמת לשימור הסביבה וצמצום ההשפעות השליליות של התחממות גלובלית. ראשית, מקורותיה כגון רוח, שמש, גלים, גאות-שפל, וחום תת-קרקעי, אינם דועכים וחדלים כמו דלקים פוסיליליים. כמו כן, בתהליכי הייצור שלהם לא נפלטים גזי חממה וזיהום אוויר מזיק. בכך הן פוגעות פחות במערכות האקולוגיות ובמגוון הביולוגי.

לאנרגיות מתחדשות גם השפעה חיובית משנית משמעותית – ככל שמדינות ופרטים צורכים יותר אנרגיה ירוקה, הביקוש לדלקים מזהמים כגון פחם, נפט וגז טבעי יורד, ובכך מצטמצמות גם הפליטות המזיקות והנזקים שהן גורמות לסביבה ולבריאות האוכלוסייה. לפיכך, מעבר למקורות אנרגיה מתחדשים הינו כורח קריטי כדי לצלוח את משבר האקלים ולשמר את כדור הארץ.

מקורות אנרגיה מתחדשים

קיימים מספר מקורות מרכזיים לאנרגיה מתחדשת ונקייה הנחשבים כ"ירוקים". אחד המקורות הנפוצים והמתפתחים ביותר הוא אנרגיית רוח. באמצעות טורבינות רוח ענקיות הממוקמות בשטחים פתוחים ורחבי ידיים, ניתן לנצל את כוח הרוח על ידי המרתו לחשמל. בשנת 2021, אנרגיית הרוח הייתה אחראית ליצור של כ-6.8% מסך החשמל העולמי – עלייה של 89% בהשוואה לעשור קודם. מדינות מובילות בתחום זה הן סין, ארה"ב, גרמניה, הודו וספרד.

מקור ירוק משמעותי נוסף הוא אנרגיה סולארית הנשענת על תאים פוטו-וולטאים. התאים מנצלים את אנרגיית האור מהשמש ומרים אותה לחשמל זמין. הן יכולות להיות ממוקמות על גגות בתים, מבנים ציבוריים או בשדות סולאריים גדולים. נכון ל-2021, כ-4.6% מהחשמל העולמי מגיע מאנרגיה סולארית, כאשר סין, יפן, המדינות המוליכות בתחום זה הן ארה"ב, הודו וגרמניה.

טכנולוגיות מתפתחות נוספות הן אנרגיה גאותרמית הניצלת מחום תת-קרקעי, אנרגיית ביומסה מפסולת צמחית, אנרגיה הידרו-אלקטרית מכוח מי הנהרות והמפלים, ואנרגיה כחולה מכוח הגלים והגאות. למרות היתרונות הבולטים שלהן מבחינת עמידות ואי-פליטת זיהום, רוב הטכנולוגיות נמצאות בשלבים ראשוניים יחסית ומרוכזות בלמעט מדינות ותעשיות ספציפיות.

בצד זאת, שיעור הביקוש והצמיחה של אנרגיות מתחדשות בעולם עולה באופן משמעותי. בין 2015 ל-2020 השימוש באנרגיה סולארית גדל ב-21% ואנרגיית הרוח ב-13%. פרויקטים לאומיים ותעשייתיים גדולים של שדות סולאריים, חוות רוח ומתקני כוח ירוקים אחרים מצויים כעת בתכנון או ביצוע במדינות רבות. כך ניתן להבטיח יותר אנרגיה נקייה, עמידה ביעדי הפחתת פליטות ומעבר איטי אך יסודי לכלכלה ירוקה וידידותית לסביבה.

אמשיך בקצב הזה וארחיב בהתאם לכותרות השונות. הנה החלק הבא:

 יתרונות וחסרונות של אנרגיות ירוקות 

כפי שראינו, לאנרגיות מתחדשות יש יתרונות משמעותיים לסביבה בהיותן נקיות ממזהמים וגזי חממה המזיקים לאטמוספירה ולקרקע. אך מעבר לכך, הן גם צפויות להימשך לעידן בלתי-מוגבל היות שמקורותיהן אינם דועכים ומתכלים כפי שקורה עם דלקים פוסיליליים.

למעשה, ארגון האנרגיה הבינלאומי מעריך כי אנרגיית השמש שצונחת על כדור הארץ במשך שנה יחידה – 885 מיליון טרה-ואט-שעה – עולה פי 8,000 מכלל צריכת האנרגיה העולמית השנתית. כלומר, ניצול מושכל של אנרגיה סולארית יכול להפוך את משבר האנרגיה והאקלים לבלתי רלוונטי.

חוץ מהמקור הבלתי-נדלה, אנרגיות ירוקות דורשות גם השקעה חד-פעמית יחסית בתשתיות ואין צורך ברכישה מתמשכת ויקרה של דלקים. עלויות ההפעלה וגם העלויות החיצוניות והנזקים הסביבתיים נמוכות בהרבה מדלקים מזהמים. זאת גם מסיבה שמקורותיהן נמצאים בנקודות רבות בטבע, מה שמאפשר לקהילות להיות עצמאיות באנרגיה.

מצד שני, יש גם חסרונות. אנרגיות ירוקות רבות מצריכות שטח נרחב, השקעה ראשונית גדולה יותר והן תלויות במהלך יום-יום בגורמים חיצוניים כמו שמש, רוח וכדומה. יש גם אתגרים עדיין בנושא אגירת אנרגיה בשלב שאין יצור. לפיכך, דרושים פתרונות טכנולוגיים חדשניים, השקעות נוספות ושילוב של מקורות אנרגיה שונים באותו זמן.

ההשפעות הסביבתיות של דלקים פוסיליים

חשוב להבין שהמעבר לאנרגיות מתחדשות ומקורות ירוקים אינו רק בשל כך שהן עמידות ובלתי מתכלות, אלא גם ובעיקר בשל הנזק החמור שגורמים הדלקים הפוסיליליים המסורתיים כמו פחם, נפט וגז טבעי.

שריפתם ליצור חשמל וחום פולטת מזהמים רבים לאוויר כמו חלקיקים מרחפים, תחמוצות חנקן, גופרית ומטלים כבדים. לפי ארגון הבריאות העולמי, זיהום האוויר עקב דלקים אלו גורם למותם המוקדם של כ-7 מיליון בני אדם מדי שנה. נזקי נשימה, סרטן, התקפי לב ומחלות נוספות נגרמות מחשיפה למזהמים אלו.

בנוסף, תהליך שריפת הדלקים הפוסיליליים פולט כמויות עצומות של פחמן דו-חמצני וגזי חממה נוספים. פליטות אלו הן הגורם המרכזי להתחממות הגלובלית, שינויי האקליםהקיצוניים וסכנה חמורה לחיים על כדור הארץ. כ-37 מיליארד טונות של פד"ח נפלטות מדי שנה בגלל שימוש בדלקים מזהמים.

גזים אלו גם מזהמים את המים, הקרקעות והים בדרכים שונות, גורמים לחומצת הים וקיטון במינים הימיים, ופוגעים באיכות המים והשטחים החקלאיים. שבטים וקהילות מסוימות נאלצו להיגר משטחי המחיה המסורתיים שלהם עקב ההרס הסביבתי. לכן, החשיבות של המעבר לאנרגיות ירוקות אינה מוטלת בספק.

מדיניות וצעדים לקידום אנרגיה ירוקה 

התועלות הסביבתיות של אנרגיות מתחדשות הן ברורות, אך המעבר אליהן דורש גם מאמצים מדיניים ורגולטורים של מדינות, רשויות מקומיות וקהילות לקדם את התפתחותן והחדרתן. מדינות רבות כבר נוקטות בצעדים שונים בכיוון זה:

ראשית, רבות מהן מעניקות מענקים ותמריצים כספיים למפעלים, חברות וארגונים אשר משקיעים בפרויקטים וטכנולוגיות של אנרגיה ירוקה כגון שדות סולאריים, חוות רוח, תחנות כוח ביומסה ועוד. בגרמניה לדוגמא, תקציב התמריצים לאנרגיות מתחדשות עמד על כ-27.7 מיליארד אירו בשנת 2021 בלבד. 

כמו כן, מדינות רבות מחילות רגולציה ותקינה ירוקה המחייבת חברות, ארגונים וצרכנים לנקוט בצעדים מסוימים לשימוש באנרגיות נקיות, התייעלות אנרגטית, קידום הבנייה הירוקה ועוד. דרישות אלו עשויות לכלול יעדי ייצור מינימליים של אנרגיות מתחדשות, אמות מידה לתעשייה ועוד.

צעד נוסף שנוקטות מדינות הוא מיסוי גבוה יותר על פליטות פחמן דו-חמצני וגזי חממה מזהמים אחרים. ארצות הברית לדוגמא, גובה מס פליטות ליון פחמן בשיעורים שונים לפי הענף והמדינה. בכך, היא מעודדת עסקים וארגונים להשקיע יותר באנרגיות ירוקות.

מעבר לצעדים ממשלתיים, יזמים ומשקיעים פרטיים גם מכירים בפוטנציאל הגדול של אנרגיות חלופיות וירוקות וההזדמנויות העסקיות שהן מציעות. בשנת 2022, כ-495 מיליארד דולר עולמיים הושקעו בחדשנות וטכנולוגיות ירוקות שונות. תהליך הפיתוח וההשקעה תופס תאוצה.

לצד המגזר הפרטי, גם השלטון המקומי נוקט פעולות וחשוב להיערכות הירוקה. תכנון עירוני בר-קיימא, קידום תחבורה ותשתיות ירוקות, מענקים לנגישות אנרגיות מתחדשות, פרויקטים קהילתיים ועוד הם רק חלק מהצעדים שנוקטות ערים וקהילות ברחבי העולם.

טכנולוגיות ויישומים חדשניים

למרות ההתקדמות המשמעותית של אנרגיות מתחדשות בשנים האחרונות, עדיין קיימים אתגרים רבים להתגברות עליהם כדי להפוך אותן לזמינות, עמידות ויציבות עוד יותר לצריכה ותלות מוגברת. כאן נכנסות לתמונה טכנולוגיות חדשניות שונות הממשיכות להיות מפותחות ומוטמעות.

אחד האתגרים המרכזיים הוא בנושא אגירת אנרגיה, שכן ייצור חשמל ממקורות רוח ושמש תלוי בזמינותם היומית והמצומצמת. לכן, מתפתחים פתרונות כמו סוללות אגירה תרמיות, המאפשרות להמיר והפוך חשמל לחום ונוזלים חמים האוגרים אנרגיה זו באמצעות קירור ומוצקים מיוחדים.

טכנולוגיה רלוונטית אחרת היא רשתות חשמל חכמות. במקום רשתות חד-כיווניות, מערכות אלו פועלות בצורה דו-צדדית ומבוזרת וכוללות מרכיבים כמו חיישנים, בקרים וממשקי הפעלה מרחוק ממוחשבים. הן מאפשרות ניטור וויסות אמת צריכת החשמל, איזון של עומסי ביקוש שונים, חיסכון וניהול יעיל של תשתיות אנרגיה מתחדשות.

יישומים ירוקים נוספים הם בתחומים כמו בנייה ירוקה וחכמה, תחבורה ורכבים חשמליים, חקלאות וגידולים ממוקדים בצריכת אנרגיה נמוכה וכדומה. טכנולוגיות כמו תאים סולאריים גמישים וידידותיים למבנים, מערכות חימום וקירור מרוכזות וחדשניות, והובלה פנימית וציבורית חשמלית – הן רק חלק מהחידושים המתרחשים.

ההשקעות בחדשנות ומחקר בתחומים אלו הולכות וגדלות, כשמטרתן להמשיך ולקדם את זמינות והגברת היציבות של אנרגיות מתחדשות ולהפחית את התלות בדלקים מזהמים. לשם כך, דרושה המשך תמיכה כספית, מחקרית ורגולטורית מצד מדינות, תעשיות וארגונים שונים.

היעד – עתיד ירוק ובר-קיימא 

ברור שהמעבר לאנרגיות נקיות ומתחדשות הינו צעד הכרחי לקראת עתיד בר-קיימא, בריא יותר עבור האנושות וכדור הארץ כולו. לצורך כך, קהילות וארגונים רבים כבר פועלים בהתאם ליעדי הקיימות שהוכרזו בוועידות האקלים הבינלאומיות כמו תוכנית היעדים לפיתוח בר-קיימא של האו"ם.

יעדים אלו כוללים בין היתר, עד שנת 2030 – הכפלת ייצור אנרגיה ממקורות מתחדשים, העלאת היעילות האנרגטית ב-40%, השקעות גדולות של מיליארדים עבור מחקר וחדשנות טכנולוגיות ירוקות, והמשך פנייה לאומית לתמריצים ותקינות קפדניות.

אך במקביל ובנוסף, משבר האקלים מחריף ולכן נדרשת פעולה דחופה, מקיפה ומשולבת – של מדינות, חברות, קהילות ואזרחים פרטיים. רק במאמץ משותף ושינוי מהיר, ניתן יהיה להגיע למטרה המרכזית: כלכלה ועולם מקיימים ונקיים, שמכבדים את כדור הארץ ודורות הבאים שיישארו בו

 פעולות קהילתיות ואזרחיות 

מעבר לצעדים ממשלתיים ורגולטוריים, יש חשיבות גדולה גם לפעילות ומעורבות של רשויות מקומיות, קהילות וגם אזרחים פרטיים בקידום אנרגיה ירוקה. קהילות מסוימות כבר צועדות בדרך זו ומובילות מגמה של עצמאות אנרגטית ממקורות מתחדשים.  

עיריית קופנהגן בדנמרק, למשל, מיישמת תוכנית לפיה עד 2025 כ-35% מצריכת החשמל והחימום בעיר יהיו ממקורות כמו טורבינות רוח, תחנות כוח ביומסה ומערכות סולאריות. תאגיד חשמל שוודי גדול כבר הגיע ליעד של 100% אנרגיה מתחדשת.

פרויקטים קהילתיים דוגמת התארגנויות של תושבים ומושבים להקמת מתקני ייצור משותפים, גם הם משתלבים במגמה. קהילת אושרט שבדרום גרמניה, למשל, יוצרת כ-500% יותר אנרגיה ממקורות מתחדשים ממה שהיא צורכת, וגם מייצאת את העודפים.

אפשר לראות השפעה חיובית של תנועות אקטיביסטיות וארגונים ירוקים גדולים, שתורמים להעלאת המודעות לנושא האקלים והצורך באנרגיות נקיות. קריאות, הפגנות, ימי מחאה ירוקים ופסטיבלים בנושא – כולם תורמים ליצירת לחץ ציבורי על מקבלי ההחלטות.

בסופו של דבר, גם פעולות קטנות של אזרחים בודדים חשובות. בחירת ספק חשמל ירוק, השקעה בפאנלים סולאריים ביתיים, צריכה חסכונית וכדומה – כולן נדבכים חיוניים בדרך לחברה מקיימת יותר. מחקרים מראים שצריכה ירוקה של משקי בית יכולה להפחית עד 20% מפליטות הפחמן.

סיכום: החשיבות של אנרגיה ירוקה

אנרגיה ירוקה, או בשמה הנוסף אנרגיה מתחדשת, מתארת מקורות אנרגיה שאינם מתכלים ומייצרים זיהום מזערי במהלך פעולתם. בניגוד לתחנות כוח הפועלות על פחם, גז או נפט, המקורות הירוקים העיקריים – רוח, שמש, מים, ביומסה ואנרגיה גיאותרמית – אינם משחררים גזי חממה או מזהמים לאוויר.

למה זה כל כך חשוב?

  1. בלימת משבר האקלים: שריפת דלקים פוסיליים (פחם, נפט וגז) היא הגורם המרכזי להתחממות הגלובלית ולשלל ההשלכות ההרסניות של משבר האקלים. מעבר לאנרגיות מתחדשות חיוני לעצירת פליטות גזי החממה, ויצירת עתיד בר-קיימא עבורנו ועבור הדורות הבאים.
  2. אוויר נקי יותר, חיים בריאים יותר: זיהום אוויר שמקורו בתחנות כוח ובתחבורה מוביל למחלות בכבדות, בעיות לב ולמקרי מוות מוקדמים. אנרגיה ירוקה מצמצמת משמעותית את הזיהום, ומובילה לשיפור באיכות החיים ובבריאות הציבור.
  3. שימור מערכות אקולוגיות: הפקת אנרגיה מדלקים פוסיליים מלווה בפעמים רבות בפגיעה בסביבה: זיהום קרקע ומקורות מים, הרס בתי גידול של בעלי חיים, וקידוחי נפט וגז הרסניים. אנרגיות מתחדשות, כאשר מתוכננות בצורה מושכלת, מצמצמות משמעותית פגיעה זו בטבע.
  4. עתיד בטוח יותר: התלות בדלקים מתכלים חושפת אותנו לתנודות מחירים בשוק העולמי ולסיכונים גיאופוליטיים. אנרגיה ירוקה מגבירה את העצמאות האנרגטית הלאומית, ומייצרת כלכלה מבוססת על חדשנות ותעסוקה ירוקה מקומית.

האנרגיה הירוקה היא לא מושלמת, אך היא העתיד

יישום נרחב של אנרגיה ירוקה מצריך שדרוגי תשתיות, התמודדות עם אתגרי אגירת אנרגיה, ומציאת פתרונות לסוגיות סביבתיות כמו השפעת טורבינות רוח על ציפורים. אולם, בהינתן הנזק העצום שגורמות האלטרנטיבות המזהמות, אנרגיה ירוקה בשילוב עם התייעלות אנרגטית הם הדרך הברורה לעתיד נקי ובטוח יותר לכולנו.

Rate this post

תוכן

On Key

תוכן קשור

איכות האוויר ואנרגיה ירוקה

זיהום אוויר אינו בעיה רחוקה – הוא מקיף אותנו ומהווה איום מתמשך לבריאותנו ולסביבה. המזהמים העיקריים שפוגעים באיכות האוויר שאנו נושמים כוללים: נתון מרכזי: ארגון

דילוג לתוכן